“1000 носии на едно място”

На втория ден от Великден се случва нещо различно. В Разлог се провежда събитие, което разкрива фолклорното богатство и разнообразие на територията на община Разлог. Това е фестивалът „1000 носии на едно място”, който  събира повече от хиляда души в народни носии на централния площад в Разлог.
За българската носия знаем, че е един от най-характерните елементи от народната култура. Това е традиционно облекло, което има специфично значение във всекидневните и празнични дейности на българина. Всеки регион на България има своя носия с характерни мотиви, които не се повтарят никъде другаде.
В орнаментите на българската носия се вплита определен код, по който в миналото българите са разчитали информация - кой от какъв род е, от кой край на страната - дрехата е носела своето послание.
В Разлог носията се пази и предава от поколение на поколение. В домовете на разложани грижливо се съхраняват народни носии със 100-годишна история. Целогодишно тук се и шият нови носии от майсторки, чиято най-голяма радост е да познаят ушита от тях носия на голямото хоро, което се вие на мегдана.
В празника на носиите се включва местното население и гостите на града, като всички задължително са облечени в носии и с радост се хващат на най-пъстрото и дълго хоро.
Ставайки част от фестивала „1000 носии на едно място” човек се пренася в друг свят, където народната носия, музиката, танца властват над всичко.

С пъстро и дълго хоро жителите на Разлог, облечени в народни носии показват красотата на традициите, магията на народните носии и вплетените в тях шевици, любовта на хората към родното място и вярата в бъдещето.
Разлог е съхранил през вековете своите традиции и обичаи, които отново се възраждат чрез хората, пременени в народни носии, предавани от поколение на поколение и пазени грижливо през годините.

List with onlain bookmakersGBETTING