VI Международен Кукерски Карнавал Старчевата 2015 – гр. Разлог

Разлог за шести път ще бъде домакин на международния кукерски карнавал „Старчевата”, който ще се проведе на 17 януари 2015г. от 10:30 часа. Участие ще вземат 21 кукерски групи от цялата страна и чужбина. Така за втори път в рамките на един месец кукери ще дефилират на централния площад. Нещо, което едва ли се случва другаде в света.

На този карнавал за пореден път ще се бъдат демонстрирани традиции, специфични за различни райони на страната, както и богатството и разнообразието на кукерските игри, уникални за всеки регион. Участието на групите ще има състезателен характер.

Състезателното представянеще се проведе на централния площад, където всяка група демонстрира обичай или елемент от него пред жури в рамките на 10 минути. Групите представят специфичната за района си или населеното място традиция на кукерските игри (характерни за обреда диалози, музика и реквизит, традиционно облекло и маски, типични персонажи, спазване на последователността от обредни действия и други).

Оценяването се извършва от експертно жури, което ще следи за характерността на представения обичай, автентичността на кукерското облекло, спазването на традицията при пресъздаването, връзката между реч, танц, облекло и не на последно място артистичността на изпълнението.

Кукерският празник се организира от община Разлог под патронажа на кмета на общината – инж. Красимир Герчев.

List with onlain bookmakersGBETTING