Планинско колоездене

Без любимия си велосипед не трябва да тръгвате из района. Разбира се, ако сте го оставили вкъщи, възможна опция е да наемете велосипед.

Момчетата от местния вело-клуб „Олимп“ в Разлог и велоклуба в Елешница често правят качване и спускане до х. Яворов (1740 м), по Рилските склонове над с. Бачево и местността Перивол, към параклиса над с. Годлево и след това в посока рибарника над с. Добърско и х. “Добърско”. Има и маркирана и поддържана велопътека от с. Годлево до Рилския манастир.

Няма да съжалявате, ако се отдадете на планинско колоездене и обиколите Разлог и населените места около него с велосипед. За по-сериозните велотурове има примерни маршрути, картирани и с изработени GPS карти от IskarTour, но не са специално маркирани. Може да се ориентирате по табелите и знаците за местност, но все пак най-добре е с GPS.

Маршрут 1: „Пондероса“ – дължина 42 км, общо изкачване 740 м, изкачване - 9%, спускане - 8%, много труден.

Началото е от Предела (1135 м.н.в.) в посока Рила и местността Бялата вода. Минава се под Армането и се стига до Зарева чешма вече в североизточна посока. Оттам на изток и надолу над местността Катарино. Оттук може да се спуснете към Разлог или да се изкачите към Мезийски катък в посока Джерджева скала (на североизток). Пътеката прави голям завой покрай Аврамов камък и Обръще (1420 м), завива на запад, докато не достигне Периволска река. След това, следвайки течението на реката, се движите на изток, стигайки с. Бачево. Оттам до Разлог и през него се движите по асфалтово шосе и извън Разлог поемате към Голяма ливада и Гладно поле и до Банско, където е финала.

Маршрут 2: „Хитра Дама“ – дължина 24 км, общо изкачване 335 м, изкачване - 7%, спускане - 12%, труден.

Минава през земите между Банско и Баня през местността Бабина глава (1115 м) към с. Баня и обратно към Банско през Възела.

List with onlain bookmakersGBETTING