Треска за голф в Разлог

Според последни данни в света има около 60 млн. души, които са увлечени от този спорт или го приемат като хоби.

Голфът е начин на живот. Това е най-вълнуващата игра, в която ти самият си най-големият си съперник. А за онези, за които ваканцията е мисия приключена, могат да я "удължат" като се забавляват през уикендите на зелените игрища с топка и стик в ръка на голф игрището в Разлог.
Голфът е познат като спокоен, джентълменски и интелигентен спорт. Най-приятното нещо в играта на голф е, че едновременно спортуваш и се наслаждаваш на природата. Точно такава е и възможността, която предлага комплекса „Пирин Голф & Кънтри Клуб" в Разлог. Разположено в подножението на пленителната Пирин планина, игрището Ian Woosnam голф показва какво означава да се играе голф в планината. Играта на голф се превръща в истинско предизвикателство сред планински терен.
Двете голф игрища на комплекса (Ian Woosnam, Pirin Pine) са проектирани така, че да събудят интереса не само на запалените, но и на начинаещите голфъри. Всеки един ще намери по нещо за себе си на терена - без значение дали ще предпочете дългия удар или пък ще следвате игралния път и ще правите чипинг удари.


Голф игрище IAN WOOSNAM
Гордостта на Разлог е игрището от шампионски тип с 18 дупки ( пар 72 ) по дизайн на капитана на европейския отбор за Райдър Къп 2006 Ian Woosnam.


Голф игрище PIRIN PINE
Второто игрище е с 5 напълно завършени дупки и носи името на заобикалящата го естествена среда- Pirin Pine. То е проектирано от млада дизайнерска компания. Pirin Pine голф игрище ще бъде с 18- дупки и е предизвикателство за начинаещи и напреднали. Голфъри, които правят първите си стъпки в аристократичния спорт се запознават с терена на игрището и бележат първите си успехи именно тук.

Голфът - начин на живот
Правилата на голфа са установени с международен стандарт и се спазват от всички. Основният принцип е справедливостта. На задната корица на официалния справочник по голф пише: "Играйте топката там, където лежи. Играйте игрището, както го намерите. И ако не можете да направите, което и да е от двете, правете това, което е справедливо."
В допълнение към официално напечатаните правила играчите спазват и набор от препоръки, наречен голф етикет. Те се отнасят до въпроси, засягащи сигурността, справедливостта, темпото на игра и задължението на всеки да допринася и се грижи за поддръжката на игрището.

Голф: Спорт без съдии
Замисълът на голфа е като спорт за джентълмени, в който се разчита на честната дума на състезателите и феърплея, и по тази причина няма съдии. В специализираните ръководства под графата „Духът на голфа" е записано, че „за разлика от много спортове голфът се играе предимно без рефер или арбитър. Играта се осланя на коректността на самия играч, от когото се очаква да зачита другите играчи и да спазва правилата".

Историята, която не знаете
Съществуват различни теории за произхода на думата "голф". Една от най-любопитните гласи, че всъщност това е абревиатура - съкращение на "Gentlemen only, ladies forbidden" (в превод - Само за мъже, забранено за жени).
Има данни, че забавление с подобни на съвременните топки и стикове съществуват в Европа още през Средновековието. Първото документирано споменаване на този спорт в страната се появява в Акта за присъединяване от 1457 г. на шотландския парламент. Указът, издаден от крал Джеймс II, заклеймява голфа и футбола, тъй като те са "отвличане на вниманието от стрелба с лък и други занимания за военни цели". Забраните отново са наложени през 1471 и 1491 г., като голфът е описан с думите "неизгоден спорт". А Мария Стюарт е обвинена от политическите си врагове, че "се увлича от удряне на топки със стикове". Мъселбърг пък се смята за най-старото игрище, като се предполага се, че там е подтичвала след топката със стикове в ръка самата Мария Стюарт.
Нови доказателства, извадени на бял свят през април 2005 г., отново активизират дискусиите относно произхода на голфа. Последните данни предполагат, че игра, подобна на съвременното тичане по поле с дупки със стик в ръка, се е практикувала в Китай цели 500 години, преди голфът за първи път да се спомене в Шотландия. Тогава са били използвани 10 вида стика, сравними с днешните, но инкрустирани с нефрит и злато. Именно тези данни потвърждават и днешното общоприето схващане, че голфът е игра за богаташи.
Но така или иначе, модерното вече няколко столетия хоби се смята за шотландско изобретение, особено що се отнася до правилото да се обиколят цели 18 дупки, за да се определи победителят.
Задължително е топките за голф да са малки, но тежки. За важен отличителен белег се приема и цветът им - те винаги са бели. Стиковете пък общо казано представляват дълги прътове, завършващи с едно "стъпало". Именно с него се докосва топката, като от силата на удара зависи къде точно ще отиде тя.

Любопитно
Първият международен голф турнир се играе на 17 октомври 1860 г. Състезанието е включено само на два пъти в летните Олимпийски игри - през 1900 и 1904 г., а след това са отменени. Спортът обаче получава шанса да се реабилитира на Олимпиадата през 2016 г.
Голфът е единствената игра, практикувана на Луната, след като на 6 февруари 1971 г. астронавтът Алън Шепърд удря със стика си топка за голф на повърхността на естествения спътник на Земята. Компания му прави другият член на "Аполо 14" Едгар Мичъл.

Правилата на играта
Всеки кръг на голф се основава върху вкарване на топката в няколко дупки в определена последователност. Един кръг обикновено се състои от 18 дупки, които се играят по ред, определен на терена.
Всяка дупка на голф игрището се започва от старта, който на английски се нарича "тий" ("чай"), като топката се удари със стик. Когато този начален удар се изисква да бъде на голямо разстояние, поради отдалечеността на дупката, играчът обикновено (но не задължително) поставя малко колче, което може да се използва за леко издигане на топката над земята - до няколко сантиметра.
За дългите и късите удари се използват различни стикове. Идеята е с минимален брой удари топката да се докара възможно най-близо до дупката на зелената площ и след това да се вкара в нея. По игрищата за голф също така има неравности, области с пясък или вода, предназначени да служат за препятствия. В повечето случаи всеки играч използва своя топка - една и съща, докато не я вкара в дупката. Изкушените от това занимание могат да ходят пеша до мястото на следващия си удар или да шофират специална количка за голф. Играта се играе индивидуално или групово. Понякога голф играчите са придружени от кади - обикновено младежи, чието присъствие е разрешено от правилата. Мисията на този антураж е да носи оборудването - стиковете, топките, колчетата, както и да дава ценни съвети по време на играта, но само на тези, за които работи и обслужва, а не на конкурентите им.

19-та дупка
Абсолютно начинаещите стават жертва на най-любимата закачка на игрището - пращат ги да търсят 19-та дупка. А то си е мисия невъзможна, понеже такава няма. Това е кодовото име на най-близката кръчма, бистро, клуб, според това какво е построено и как е наречено на терена. Но без заведение игрището не е игрище, обясняват стари голфъри.
Според етикета на играта не се допускат жени с токчета - за да не повредят тревата. Изобщо обувките и на дамите, и на господата трябва да са специално за голф и да са равни. Няма строги правила, но се счита непристойно да се появиш по тениска, къси панталонки или минижуп.
Бандит пък казват на играч, който играе неочаквано добре спрямо заявеното си предварително ниво. А когато поздравяваш партньора си, сваляш шапката. Голф се играе и в дъжд, но никога при гръмотевици. Защото стикът може да стане идеален проводник на мълнията.

List with onlain bookmakersGBETTING