Стара българска (Римска) баня – село Баня

GPS координати: N 41.878144, E 23.524664

Лековитите води на „Римска баня”

Един прекрасен символ на село Баня, съхранил се през вековете и устоял на превратностите на времето е запазената от римски времена минерална баня, известна като Стара Българска (Римска) баня, построена в типичен римски стил.

Римската баня има характерен градеж – редуване на каменен ред с три-четири реда плоски печени тухли. Банята има изградена хипокаустна система за отопление, в стените има вградени канали, по които минавала топлата вода и така затопляла допълнително банята, като по този начин се създавала уютна атмосфера дори и през студените зимни дни. В стените има изградени ниши, където къпещите се оставяли дрехите си. Запазени са и до днес закачалките, които били използвани от ползвателите на банята. Има и малка ниша, в която се палел огън и това било използвано за светилник, на купола има изградени няколко отвора, които имали същото предназначение. В банята имало смесител за водата, които е запазен и до днес. През него минавала топлата (54⁰C) и студената вода, като там тя се разхлаждала до температура подходяща за къпане. Басейнът е със запазена настилка на дъното, коритата в банята не са автентични. След реставрацията са изградени от мрамор, за да се покаже контрастът между банята в милото и банята днес. Преди да бъде изградена постройка към банята през 1907г. не е имало кой да се грижи за хигиената в нея. Басейнът е направен така, че да се самопочиства, с изтичащата от него вода се почиствало и тоалетното помещение. Изтичащата от коритата вода почиствала пространството около басейна.

В банята е имало ред за къпане – сутрин се използвала от мъжете, а следобед от жените. Преди да бъде построена пристройката със съблекалня, в банята се влизало директно от улицата. От топлите чучури къпещите се със собствени саханчета и дървени копанки с дръжки поливали телата си преди напускане на банята. Телата си избърсвали с големи бели ленени пещемали, които носели от вкъщи.

Днес банята впечатлява посетителите с вълшебната атмосфера на пейзажа, съчетала хармонично история и предания, минало и настояще.

Доказателство, че водите на село Баня се отличават с лековитост, откриваме в легендите за живота на римляните, които употребявали активно магичните преимущества на местността. За съществуването на лечебните свойства на минералната вода в Баня вероятно е знаел и Филип Македонски. Една легенда разказва, че същият е идвал тук да лекува болните си крака.

Намерените римски монети, при каптирането на водата при Старата българска (Римска) баня са доказателство, че още в древността Баня е била известна с лековитите си води, нейния бит и култура.

Заслуга на римляните е разцветът на балнеологията и използването на лечебните качества на водата, които се превръщат в мотив за предприемане на пътувания. Минералните извори се превръщат в белег за престиж не само с лечебна цел, но също така за развлечение и забавление.

Попитайте местните хота за примамливи минерални извори и естествени „джакузита“ наоколо.

List with onlain bookmakersGBETTING