Природен феномен „Стъпалата“ (Събиците)

Изкатери се по стъпалата към небето

Природен феномен „Събиците”

GPS координати: N 41.807794, E 23.379065

Удивително е колко много естествени явления се срещат в природата, които изглеждат така, все едно не е възможно да съществуват. „Стъпалата” - 7 интересно стърчащи мраморни зъбера, които се редуват един под друг и имат формата на стълби. Височината им варира от 50 до 120м.

„Стъпалата” са рид в Северен Пирин, който се отделя северно от главното планинско било при връх Каменитица. Представляват гол, стьпаловидно назъбен рид, с няколко западни разклонения. Геоложкият му строеж е от мрамори. Ридът е в обхвата на резервата „Баюви дупки - Джинджирица".

Изходен пункт за „Стъпалата” е хижа „Яворов”. До тях се стига за час (от хижата в посока вр. Каменитица). Скалата е зърнеста и създава добро сцепление при катерене. На отделни места е ронлива и има неустойчиви блокове. По 7-те стъпала са отбелязани 14 различни маршрута като най-много (4) са по Трето стъпало.

Маршрут от 5+ категория има и по най-лявата част на Северозападната стена на вр. Каменитица, от който се спуска ридът на Стъпалата.

Продължавайки нагоре опитните катерачи могат да изберат някой от трите маршрута, прокарани по Северозападната стена на вр. Разложки суходол. По-ниска е от северната стена на Вихрен, но значително по-трудна технически, тъй като е изградена от зърнест мрамор, който е ерозирал и ронлив.

Интересен обект е и Северната стена на Баюви дупки или Средоноса, където може да се практикува алпийско катерене.

Най-голямата притегателна е Северната стена на вр. Вихрен, която със своите 400 метра е предизвикателство, особено през зимата, когато по условия наподобява тази на Айгер.

Други катерачни обекти в близък обсег са 120-метровата гранитна Западна стена на вр. Дженгал, Стражите, вр. Каменица, Синаница и туровете по 100-метровите гранитни Игли на Плешки връх (северната стена), за които изходен пункт е местността Предел в посока връх Пирин.

Има и няколко добри учебни скали, като природния феномен Джерджева скала на 2 км от село Бачево.

List with onlain bookmakersGBETTING