1 Януари - Васильовден

На 1 Януари (Васильовден) се почита паметта на Свети Василий Велики - голям християнски мислител, философ и писател. Той на дело реализира идеята на Христовия закон на любовта и прошката като полага основите на благотворителната християнска дейност.Василий, наречен Велики още приживе, бил надарен и с пророческа сила, която му позволила да предвиди деня на своята смърт.

Народни вярвания и обичай по Васильовден

В народния календар Васильовден се нарича „Сурва“ заради обичая сурвакане.Едноименния обичай - сурвакането, символизиращ преминаването в Новата година и загърбването на старата. По традиция се смята, че "потупването с дрянова пръчка" (сурвачка) по гърба носи здраве и щастие. Клонки се отсичат от бащата (мъжете в семейството), а жените изплитат от клонките им венчета, накичват ги с червени вълнени конци или с пуканки и сушени плодове. На сурвачката се завързва и сребърна пара. Сутринта на Нова година децата сурвакат цялото домочадие и животните. Старите българи вярват, че удрянето с дрянова пръчка по гърба носи здраве и щастие. Малките сурвакарчета се събират на групи и обикалят цялото село. Домакините ги даряват с кравайчета, наденици, ошав и дребни пари. След като обиколят роднинските и съседските къщи, децата хвърлят сурвачките в реката, за да тече животът като по вода.

Домакините даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства. С пожеланията си сурвакарите трябва да прогонят нечистите сили, които върлуват по време на „мръсните” дни и да предпазят хората от тях.

Празничната трапеза на Васильовден е богата и блажна. Сред задължителните блюда са свинска пача и петел или пуйка. Пече се и баница или пита с дрянови късмети. На масата се слагат орехи, мед, жито и ошаф. Задължително трапезата се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове.

Народните вярвания са, че ако първият залък от погачата момите и ергените сложат под възглавницата си, ще сънуват бъдещият си съпруг (съпруга). Около огъня или трапезата се гадае за предстоящи сполуки през Новата година.

На този ден имен ден празнуват: Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa.

List with onlain bookmakersGBETTING